Párkapcsolati tanácsadás

A párkapcsolati kiégés 5 biztos jele

2022. június 20. 08:00 - Párkapcsolati tanácsadó

Párkapcsolati kiégés - talán furcsán hat ez a szókapcsolat, hiszen a kiégés fogalmát leggyakrabban a munkahelyi túlterheltséggel összefüggésben szoktuk emlegetni. Pedig két ember szerelme, biztosnak hitt kapcsolata is elindulhat ebben a lejtmenetben, és ha nem tesznek közösen ellene, bizony szakítás lesz a vége.

Mikor alakul ki?

A kiégés mentális és fizikai kimerültséggel, a motiváció és érdeklődés hiányával jár olyan dologgal szemben, ami korábban fontos volt a számodra. Ez általában akkor alakul ki, amikor kizárólag te fektetsz energiát a kapcsolatotokba, mindig te alkalmazkodsz a másikhoz, mindig te hozol áldozatot a másikért. Egy idő után a folyamatos eredménytelen erőfeszítések miatt kiégsz, pesszimistává válsz, már nincs sem erőd, sem kedved olyasmiért küzdeni, ami nem tesz boldoggá.

parkapcsolati-kieges-jelei-parkapcsolati_tanacsadas.jpg

Honnan tudhatod, hogy baj van? A párkapcsolati kiégés 5 biztos jele

Sajnos vannak olyan “tünetek”, amelyek egyértelműen arra utalnak, hogy már semmi sem a régi - a kapcsolatotok kiégett, az érzéseitek megváltoztak. Mik ezek? Lássuk!

  1. Folyamatosan egymást hibáztatjátok, kritizáljátok - pszichológusok szerint a másik folyamatos kritizálásával mindenki a saját önbecsülését akarja fenntartani. A bíráló fél észre sem veszi, hogy mennyire pusztító, amit tesz, meggyőződése, hogy a társa hibás mindenben. Az a fél, akit bírálnak, ennek hatására idővel eljut arra a pontra, hogy elege lesz a kéretlen és ok nélküli kritikából, és nem érez kellő motivációt semmire. Még a kapcsolat fenntartására sem.
  2. Régi sérelmek felemlegetése - sokan büntetik azzal a másikat, hogy rendre felemlegetik a ballépéseit. A sokszor tételesen felsorolt tettek nagyon könnyen vezethetnek el a szakításig, hiszen senki sem szereti, ha folyton feltépik a régi sebeket, még akkor sem, ha a megbántott félnek igaza van.
  3. Már egyáltalán nem beszélgettek egymással - eleinte, ha nem értettetek valamiben egyet egymással heves vitákkal próbáltátok a saját igazatokat érvényre juttatni. Szó szót követett, majd amikor közeledtek az álláspontok, meg tudtátok higgadtabban is beszélni a helyzetet. Nos, a kiégés egyik figyelmeztető jele az, hogy a vitákat nem követik beszélgetések, közös nevező keresések. Már egyikőtöket sem érdekli mit gondol vagy érez a másik. Napokig nem szóltok a másikhoz és ami a legszörnyűbb az egészben: ez még csak nem is zavar benneteket.
  4. Érezhető köztetek az eltávolodás - félelmetes érzés: nagyjából béke van, nem vitatkoztok, nem veszekedtek, nem vonultok félre sértetten, DE valami jeges érdektelenség, közöny jelenik meg köztetek. Már az sem érdekel, hogy ott van-e a másik, mi történt vele, mit szeretne, mi bántja. Nem egymással éltek, hanem egymás mellett, mint két öreg bútordarab. Már eszetekbe sem jut egymással megosztani az örömöket, bánatokat, élményeket.
  5. Arról fantáziáltok, hogy milyen lenne mással - ez már a tényleges vég kezdete. Ilyenkor már csak idő kérdése, hogy mikor következik be a szakítás. Ugyanis, ha valaki szereti a másikat, akkor nem arról álmodozik, hogy milyen lenne az élete nélküle. Ekkor már elvesztek a bensőséges érzések és az intimitás, nincsenek közös célok, nincs közös motiváció - csak a menekülési útvonal keresése foglalja el a gondolataitokat.

Mit lehet tenni?

Nos, ez attól függ, hogy mennyire szeretnétek megmenteni a kapcsolatotokat. Parázslik-e még valami a szerelmetek hamujában, ami újraélesztheti a tüzet, vagy jobban jártok mindketten, ha külön útra tértek? A válaszokat nektek kell tudni és megadni ezekre a kérdésekre… Egy azonban biztos: a fennálló helyzeten vagy így, vagy úgy, de változtatni kell!

 

tartalommarketing-tartalomstrategia-optimalnet-3.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://parkapcsolatitanacsadas.blog.hu/api/trackback/id/tr1917861439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása